De kunstenaar Luigi Amati

Geboren in Rome (1940), op een steenworp afstand van het Colosseum begint Luigi Amati op zijn 4e te tekenen wat hij om zich heen ziet in deze monumentale omgeving.
Het is duidelijk, hij is voorbestemd om kunstenaar te worden.
Op zijn 14e gaat hij naar de kunstacademie in Rome waar hij samenwerkt met bekende beeldhouwers als Marino Marini aan monumentale beelden. In 1959 werkt hij aan het bronzen reliëf voor het Opera Theater in Rome.

In 1961 vertrekt Amati naar Duitsland om er gedurende 2 jaar een kasteel in Stuttgart in barokstijl te restaureren. Er volgen opdrachten en exposities in diverse Europese steden.

Sinds 1965 woont Amati in Nederland. Aanvankelijk in een werfkelder in Utrecht. Zijn veelzijdig talent, enorme creativiteit en passie worden snel ontdekt.
Hij ontwerpt muurgrote reliëfs voor keramiekfabriek Westraven en veel groot werk in opdracht van bedrijven, gemeenten en particulieren.
Zijn beeld “Haasje-over” siert een rotonde in Bilthoven. “Hoop” voor Amnesty International staat in Bunnik.
Daarnaast blijft Amati altijd tekenen en schilderen – karikaturen, stadstaferelen, muzikanten, muurschilderijen.

In 2001 verbouwt hij eigenhandig een oude boerderij in Bunnik tot het AMATI Art Center. Een zonnig atelier waar Amati les boetseren en tekenen geeft met aanstekelijk enthousiasme. Een beeldentuin, met een doorkijk naar het omringende boerenland, waar zijn sensuele en speelse beelden te zien zijn. Een sfeervolle galerie biedt ook expositieruimte aan andere kunstenaars en wordt ook voor diverse workshops zoals koken en dansen gebruikt.

“In mijn werk zoek ik naar harmonie en rust… Inspiratie vind ik in de eenvoud en schoonheid van de kleine, onbeduidende dingen zoals de vorm van een wolk, een kapotte muur, de schaduw van twee bomen…
Een belangrijke inspiratiebron voor mij is de vrouw.”

Luigi Amati werkt met plezier en passie, kijkt onbevangen om zich heen en geeft de essentie weer. Zuivere vormen, krachtige lijnen, een sensueel spel van licht en schaduw kenmerken zijn beelden. Een ingetogen doch intens gevoel en levenskracht spreken uit zijn werk.